سلامت و کارکرد قطعات الکترونیکی از اصول اولیه تعمیرات مییاشد؛ بنابراین جهت آشنایی با ترانزیستور و عیبیابی آن نکاتی ذکر شده است.
ترانزیستور چیست
ترانزیستور قطعهای از نیمه هادیها میباشد که دارای کاربردهای مختلف در مدارات الکترونیک و سیستم موبایل میباشد از جمله اینکه دارای عملکرد تقویتکنندگی، راهانداز، سوئیچینگ در حالت اشباع یا قطعی مانند کلید، اختلاف فاز دهنده و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین ترانزیستورها به عنوان قطعات تقویت کننده در مدار هستند؛ از این قطعه میتوان برای تقویت کردن صدا، موجهای ارسالی یا دریافتی موبایل، تقویت کردن ولتاژ برای راهاندازی موتور لغزاننده استفاده کرد.
ترانزیستور دارای سه پایه به نام بیس (Base)، کلتور (Colecor) و امیتر (Emiter) است، ترتیب این سه پایه همیشه در ترانزیستورهای موبایلی SMV به این صورت است و هیچگاه جای آنها تغییر نمیکند. ترانزیستورها به دو نوع مثبت و منفی ساخته میشوند. در صورت نیاز به تعویض ترانزیستور حتما نوع مثبت و منفی آن را باید دقت کرد.

تست ترانزیستور
برای تشخیص این قطعه از سایر قطعات از تست دیود مولتیمتر استفاده میشود. برای تشخیص پایههای ترانزیستور پایهای که به پایههای دیگر راه بدهد پایه بیس است، با اندازه گیری اهم پایه بیس، هر پایهای که اهمش نسبت به پایه بیس بیشتر باشد پایه امیتر و پایه دیگر قاعدتا کلتور است.اگر بیس به دو پایه کلکتور و امیتر راه بدهد و اهم را نشان دهد ترانزیستور سالم میباشد و در غیر اینصورت خراب و باید تعویض شود. برای تست معیوب یا سالم بودن ترانزیستور چنانچه مقدار اهم نشان داده شده میان سه پایه یکسان بود ترانزیستور معیوب است. در موبایل چنانچه با وجود زیاد نمودن صدای گوشی، باز هم صدا ضعیف باشد ایراد از ترانزیستور راهانداز پاور میباشد.